Kategorier
Juridik

Rättvis bodelning för en rättvisare framtid

Om du och din partner ska skiljas, eller om ni vill göra en bodelning när ni har gift er, så kan ni kontakta en advokat som är specialiserad på det området.

Att göra en bodelning går bra under de flesta tillfällen i livet. Det kan behöva göras när den ena partnern har dött, eller när ni ska skiljas. Man kan göra en bodelning under tiden man är gift. Ibland är det lätt att komma överens om vem som äger vad och hur mycket var och en har investerat i huset, men andra gånger är det lite svårare att komma överens. Då kan man kontakta en advokat.

Om ni inte är överens så kan ni kontakta tingsrätten och ansöka om en bodelningsförrättare. Det går bra att komma med förslag på vem som ska bli bodelningsförrättaren, men om ni inte kommer överens om detta heller, eller om ni så önskar, så kan tingsrätten utse en person. Vanligtvis är det en advokat som får det uppdraget. Det måste också avgöras vem som får bo kvar i huset under bodelningen.

Bodelning vid dödsfall och sambolagen

Det är inte alltid så lätt att veta exakt vad som gäller. Då är det tur att du kan hitta mer information på nätet, eller bara kontakta en advokat som har koll på läget och som vet vilka lagar som gäller. Vid dödsfall är det till exempel en boutredningsman som kommer för att fördela tillhörigheterna och reda ut vad som tillhör vem. Det är viktigt på grund av arvsrätten.

Om ni är sambor och ska göra en bodelning så är det endast de tillhörigheter och tillgångar som ni gemensamt har införskaffat som ska delas upp. Om du har köpt en tv och kan bevisa att det är din, så är det inget snack om saken. Det är din tv. Det kan vara bra att hålla koll på kvitton och sådant, ifall en situation skulle uppstå.